Huss és pöcc! – Idén húszéves a Harry Potter és a bölcsek köve

2017. május 30. 10:45

Koós Anna
Roboraptor

Azóta, hogy az első kötet megjelent a Bloomsbury-nél, a Harry Potter-sorozatot 79 nyelvre fordították le, és világszerte több mint 450 milliós példányszámban kelt el.

Azóta, hogy az első kötet megjelent a Bloomsbury-nél, a Harry Potter-sorozatot 79 nyelvre fordították le, és világszerte több mint 450 milliós példányszámban kelt el. Ez már önmagában szép karrier egy ifjúsági könyvsorozattól – valójában egyedülálló.

Rowling könyvei az ifjúsági irodalmi kiadásokra voltak a legnagyobb hatással: természetesen a sok Harry Potter-epigon adott a zsánernek is egy nagy lökést, új lendületet, viszont magára a könyvkiadási gyakorlatra tett hatása mégis jelentősebb. Már 40 éve elindult fokozatosan emelkedni kezdett az ifjúsági regények átlagos oldalszáma, azonban a Harry Potter-kötetek megjelenését követően az átlagos oldalszám (137) több mint kétszeresére nőtt (290) – az angol kiadók adatai alapján a Booklist Reader statisztikái szerint. Ennek oka a megnövekedett kereslet volt a minél színvonalasabb és hosszabb fantasy történetek iránt. Az utolsó kötet angol kiadásának oldalszáma 756 volt, melynek eladására korábban esély sem lett volna, azonban a népszerűsége miatt mégis úgy vették az olvasók, mint a roxforti diákok a cukorpennát a Mézesfalásban. Ezek után nemhogy elrettentő lett volna vaskos köteteket vásárolni, hanem egyenesen a hosszabb történetek vonzani kezdték az olvasókat.

A Harry Potter-kötetek a felnőtt olvasókban is igényt teremtettek a színvonalas fantasy-történetekre, mint például A tűz és jég dala sorozat. A kiadók részéről világszerte megnőtt a fordíttatási kedv is, a nagy sikerre való tekintettel nagyobb hajlandóság mutatkozott más díjazott ifjúsági regények lefordítására is. Azonban J. K. Rowling könyvei nem csak ebben nyitottak új korszakot: a fanfiction irodalom is virágkorát élte a kötetek megjelenésével egy időben. Bár a az ebbe a kategóriába sorolt írásoknak nagy része szemét, akad köztük sok gyöngyszem is.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://sci-fi.mandiner.hu/trackback/30371