Exobolygók

Hét Föld-méretű exobolygót talált egy naprendszerben a NASA

2017. február 23. 10:15

Hét olyan exobolygót fedeztek fel egy naprendszerben a NASA kutatói, amelyek méretükben hasonlítanak a Földhöz. A Vízöntő-csillagképben található TRAPPIST-1 kódnevű csillag kisebb és hidegebb a mi Napunknál, amitől mintegy negyven fényévnyire található. A hét bolygó közül három esetében akár még folyékony víz is lehet a felszínen.

Nem egy, nem kettő, hanem egyszerre hét Föld-méretű exobolygóra bukkant a Trappist-1 csillag körül a NASA Spitzer nevű űrtávcsöve. Ez az első olyan naprendszer, ahol egyszerre ennyi ilyen bolygót találtak. A hét bolygó közül három olyan pályán kering, ami alkalmassá teheti őket az élet megjelenésére, mivel megmaradhat rajtuk a folyékony víz. A csillag negyven fényévnyire van a Földtől a Vízöntő-csillagképben, ami csilalgászati értelemben véve nem túl nagy távolság.

A csillag egyébként nem a mi Napunkhoz hasonlatos, hidegebb, gyengébb fényű, így a hozzá közelebb keringő bolygókon is megmaradhat a folyékony víz: a hét bolygó közelebb kering hozzá, mint a Naphoz a legközelebbi bolygó, a Merkúr. A hét bolygó egyébként olyan közel van egymáshoz, hogy egymás felszínéről könnyen megfigyelhetőek lehetnek a szomszédos bolygók felszíni formái. A kutatók elképzelhetőnek tartják, hogy a bolygók mindegyike egyik oldalával állandóan a csillag felé fordul.

Itt egy összehasonlítás a Naprendszer és a TRAPPIST-1 bolygóiról:

A NASA készített is egy panorámavideót, hogy milyen lehet a TRAPPIST-1d bolygó felszínén állni:

Illetve egy retró posztert, ami már emberi kolonizációt vizionál:

A bejegyzés trackback címe: http://sci-fi.mandiner.hu/trackback/28658