A látnok a legenda mögött

2017. február 13. 10:02

Rusznyák Csaba
Geekz

Ha ránézel az eredeti Star Warsra: Ralph McQuarrie designját látod. Lucas őnélküle nem tudta volna így megálmodni ezt a világot.

Amikor Lucas leboltolta a Skywalker-sagát a Foxszal, meghívta a stábba McQuarrie-t – akkoriban nem volt divat részletesen kidolgozott, gondosan színezett, realisztikus látványterveket készíteni, leginkább szkeccsszerű, kissé elnagyolt koncepciós rajzok születtek. Lucas azonban tudta, hogy Flash Gordon-szerű űroperája túlságosan vad és a hétköznapi világtól elrugaszkodott ahhoz, hogy ilyen szokványos eszközökkel munkához tudjanak látni a díszlet- és jelmeztervezők, nem is beszélve a szükséges költségvetést felmérő szakemberekről. Olyan művészre volt szüksége, aki a forgatókönyv alapján egész világokat tud úgy megfesteni, hogy a stábban és a stúdióban ne csak Lucasnak legyen valami halvány fingja arról, mi is akar lenni ez a film.

A könyv innen több ezer vázlaton, előzetes illusztráción és komplett látványterven keresztül dokumentálja McQuarrie-nek az eredeti Star Wars-trilógiában végzett munkáját, illetve a különböző marketinges és merchandise-megbízásokat (könyvborítók, karácsonyi üdvözlőlapok, játékillusztrációk stb.).

McQuarrie aprólékos részletességgel kidolgozott, realisztikus festményei túlzás nélkül forradalmasították a filmiparban használatos látványtervezési módszereket: nem egyszerűen helyszíneket, karaktereket ábrázolt, hanem komplett szituációkat, képei szinte önmagukban elmeséltek egy kis történetet, és nem utolsósorban életre hívtak egy addig csak szöveg formájában létező világot. Felesleges is mondani, hogy a stábban mindenki McQuarrie festményeire támaszkodott: a designerek, a modellépítők, a hangmérnökök mind az ő vízióját követték, mind azokból merítettek inspirációt.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://sci-fi.mandiner.hu/trackback/28448