A gépek lázadása – Asimov törvényei életre kelnek

2017. február 13. 09:37

Környei Mátyás
Ars Boni

A robotokat nem kellene jogi személyiséggel felruházni, mert az nem csupán a technológiával és a mesterséges intelligenciával kapcsolatos félelmeket erősítené, de lefokozná az emberi fajt is a gépek szintjére.

„Eljött tehát az idő, amikortól a mesterséges intelligenciával rendelkező, önálló döntéseket hozó robotok a mindennapi életünk részévé válnak. Az e jelenségre való felkészülés részeként az Európai Parlament létrehozta a robotika és mesterséges intelligencia munkacsoportot, valamint az EP felismerte a jelenlegi jogi szabályozásnak a robotokra vonatkozó hiányosságait, melynek következtében 2017. január 27-én az Európai Unió Parlament Jogi Ügyek Bizottsága (»Bizottság«) közzétett egy jelentést[2] (»Jelentés«), melyben megfogalmazza javaslatait a Robotika polgári jogi szabályaival foglalkozó bizottság részére. (...)

A Jelentés megjegyzi, hogy a robotok által okozott károkért az lehetne felelős és olyan mértékben, aki az utasítást a robot autonómiáját meghatározó módon adta. Ez azt jelenti, hogy a bonyolultabb, önálló tanulásra képes robotok esetében a Bizottság azt javasolja, hogy az utasítást adó személy felelőssége addig terjedjen, amíg a kár az általa elvégzett »betanításnak« a következménye. Az ezen felül, a robot saját tanulásának következményeként bekövetkezett károkért azonban nem tartja indokoltnak megállapítani a »tervező« felelősségét. 

Ennek a kiküszöbölésére a Jelentés egy kötelező felelősségbiztosítást valamint egy kártalanítási alapot magában foglaló felelősség-elosztó rendszer kidolgozását javasolja, amely rendszerben a tervezők vagy a gyártók, adott esetben csökkenthetnék a robotjaik által okozott károkért való felelősségüket a kártalanítási alaphoz történő hozzájárulás befizetésével.

A felelősségelosztás körében tette a Bizottság azt a megosztó javaslatot miszerint a robotokat fel kellene ruházni egy ún. »elektronikus jogi személyiséggel«. E javaslat azonban mind a közvélemény, mind a szakma által erős kritikákat kapott. A Bizottság által elkészíttetett tanulmány is arra az álláspontra helyezkedik, hogy »az elektronikus jogi személyiség koncepciója ugyanannyira felesleges, mint amennyire helytelen. A robotokat nem kellene jogi személyiséggel felruházni, mert az nem csupán a technológiával és a mesterséges intelligenciával kapcsolatos félelmeket erősítené, de lefokozná az emberi fajt is a gépek szintjére.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://sci-fi.mandiner.hu/trackback/28445