„Alternatív tények”

Le Guin: Az „alternatív tények” nem olyanok, mint a sci-fi

2017. február 3. 07:04

Ursula K. Le Guin egy olvasói levélre válaszul fejtette ki, hogy mi a különbség az „alternatív tények” és a fikciós irodalom között. „A nap keleten kel. Ha azt mondjuk, hogy nyugaton, az fikció; ha valaki szerint ez egy tény lenne (vagy egy »alternatív tény«), az hazudna” – összegzi Le Guin a lényeget.

Korábban egy olvasó arról értekezett az Oregonian nevű lapban, hogy a Trump-adminisztráció által bevezetett „alternatív tények” olyanok, mint a science-fiction. Több sem kellett Ursula K. Le Guin veterán SF-szerzőnek, tollat ragadott, és elmondta a véleményét. Szerinte ugyanis széles a szakadék a két dolog között.

Az írónő arról írt, hogy a spekulatív írók kitalálnak dolgokat, amelyek egy része lehetetlen, egy része lehetséges, de épp ezért hívják azt fikciónak és nem ténynek. „A tényeket nem könnyű felkutatni. Többek között becsületes tudósok és újságírók rengeteg időt töltenek el azzal, hogy bizonyosak lehessenek felőlük” – írta Le Guin, aki szerint egy tény éppen attól tény, hogy nincs alternatívája.

A nap keleten kel. Ha azt mondjuk, hogy nyugaton, az fikció; ha valaki szerint ez egy tény (vagy egy »alternatív tény«), az hazudik” – jelentette ki az írónő, kifejtve, hogy a hazugság egy olyan hamis állítás, amit direkt tényállításnak álcáznak. Szerinte hazugságokat önámításként, vagy másik megijesztésére, manipulálására mondunk. A Mikulás ártatlan fikció, a hazugságok azonban ritkán ártatlanok, sőt, gyakran veszélyesek – zárja sorait Le Guin.

A bejegyzés trackback címe: http://sci-fi.mandiner.hu/trackback/28247