Könyvpiac

Hvg.hu: Vége lehet az Alexandra könyvesboltoknak

2017. január 17. 08:52

Évek óta a csőd szélén táncolnak az Alexandra könyvesboltokat működtető Matyi Dezső cégei, de eddig a lendület vitte előre a rendszert. A hvg.hu szerint most azonban Matyi levelet írt több kiadónak és viszonteladónak arról, hogy nem tud fizetni, mert neki is tartoznak. Úgy tűnik, Matyi a könyvesboltok körüli bonyolult céghálóban elvesztette az irányítást. A Libri, a Líra és Kossuth kivonul könyveivel a boltból.

Az év végén több zsánerkiadó – így a Fumax és a Főnix – nyíltan hangot adott annak hogy az Alexandra könyvesboltokat működtető cég 2016-ban egy forintot sem fizetett nekik, ez pedig hatással van a 2017-es terveikre is. A hvg.hu most arról ír, hogy az Alexandra-boltok tulajdonosa, Matyi Dezső levélben kereste meg a viszonteladókat és a kiadókat, amelyben leírta: nem tud fizetni, mert neki is tartoznak. A hírek szerint a levél után most a konkurens bolthálozatát évek óta építő Libri, illetve a Líra és a Kossuth is visszahívja könyveit az áruházból – ez pedig az Alexandra végső csődjét jelentheti.

És hogy ki tartozik az egyszer már megmentett könyves birodalom vezetőjének? Szerinte a saját egykori cégének új vezetői. A hálózatot három éve az eredeti cég kiürítése és egy új létrehozása mentette meg, amit támogattak a piaci szereplők, aki kfelé milliárdos tartozást halmozott fel Matyi. Az eredeti cég vagyonát egy amerikai cégen keresztül a Rainbow Üzletlánc Kft.-be mentette át az üzletember: ők vitték a kiskereskedelmet, míg a könyvnagykereskedelmet az akkori feleségére, Szabó Tündére íratott Könyvbazár Kft. Matyi most azt állítja: elvesztette befolyását előbbi cégben, így az a 3,8 milliárd, amivel ő tartozik, azzal valójában a Rainbow tartozik neki, azaz a Könyvbazárnak.

A Rainbow vezetésébe eközben olyan szereplők jelentek meg, akik teljesen ismeretlenek a könyvpiacon. Matyi a hvg.hu által közölt levélben arra biztatott, hogy a felé követeléssel élő kiadók pénzüket ezentúl a Rainbow-n követeljék. A Rainbow vezetésében tavaly szeptemberben megjelent Wolf-CRS vezetői hétfőn viszont azzal állítottak be a piac szereplőit tömörítő Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületéhez, hogy tovább üzemeltetnék a bolthálózatot, de a milliárdos tartozást a nagykereskedőre, tehát Matyira hárítanák, aki nem hajlandó árukészletet adni az üzleteknek. A Libri, a Líra és a Kossuth mellett a cikk végére szúrt megjegyzés szerint a HVG Kiadó decemberben bontott szerződést Matyival, és visszahívta a könyveit az Alexandra áruházakból.

A bejegyzés trackback címe: http://sci-fi.mandiner.hu/trackback/27836