Listaception

Öt év végi könyves lista, amit nem hagynánk ki a helyedben

2016. december 29. 10:35

Igyekszünk a bábeli könyvtár magaslataiba emelkedni: itt egy lista, ami listákról szól. Nem csak mi listáztuk ugyanis év végi kedvenceinket, hanem azok a portálok is, akiket egész évben figyeltünk, követtünk és szemléztünk. Szóval összeszedtük az öt kedvenc év végi listánkat fantasztikus és nem fantasztikus, magyar és külföldi könyvekről egyaránt.

Mi már elmondtuk, hogy melyik könyveket szerettük idén, melyik cikkeinket tartottuk fontosnak, és arról is szóltunk, hogy milyen volt ez az év, és mit várunk a következőtől. Most öt olyan listát szedtünk össze, ahol mások beszélnek a 2016-os kedvenceikről.

1. Az SFmag év végi ajánlója

Az SFmagot nem kell bemutatnunk senkinek, idén is folytatták azt a remek munkát, amit eddig. Év végi listájukban az egyes szerzők mesélnek idei kedvenceikről. Az első részben Kánai András, Brandon Hackett író, Kleinheincz Csilla író és szerkesztő, illetve a hozzánk is író Horváth „CaptainV” Vivien; a másodikban pedig Mladonyiczki Balázs, Pusztai Dániel és Juhász Viktor meséli el, hogy mit szeretett idén különösen. 

2. A Roboraptor év végi könyvlistája

 

A Roboraptor idén év végén kissé hektikusan frissült, de az utóbbi egy-két hónapban ismét teljes sebességen pörögnek, így újraindult a könyves szekció is Pintér Máté vezetésével. Bár a lista lapzártánkig nem készült el, ígéretünk van rá, hogy hamarosan kész lesz, és akkor majd a link is idekerül. A bizalmat megelőlegezzük.

Frissítés: Kész lett!

3. A Tor.com kritikusainak kedvencei

Hogy idén mi volt jó külföldön, az részben kiderül majd a jövő évi magyar megjelenésekből is, addig viszont megpróbálhatunk a külföldi szaklapok ide vonatkozó listáira hagyatkozni. Ezek közül most a Tor.com kritikusainak éves összesítését ajánljuk külön.

4. Könyvesblog Top 50

Első sorban nem zsánerműveket listázott a Könyvesblog, de negyvenes listájukra nem egy sci-fi és fantasy fért fel az idei megjelenésekből. És mivel mindenkinek: írónak, olvasónak és újságírónak is szüksége van némi kitekintésre a műfajokból, ezért nem tudjuk nem ajánlani. Itt indul.

5. A legjobbak legjobbjai a Kirkusnál

Rendszeresen böngésszük a Kirkus értékeléseit, hogy látatlanban is tudjunk jó könyveket ajánlani az angolszász megjelenésekből. Szerencsére ők is összepakolták a kedvenceiket, és persze nem csak az SFF-kategóriában, szóval érdemes átböngészni a többit is. Ezen felül pedig összegezték hét különböző 2016 legjobb könyveit gyűjtő lista eredményeit, hogy megtalálják a legtöbb helyen említett könyveket.

Frissítés:

Persze mivel mindenki 31-ére tartogatta a listáját, ezért csak utalunk rá, hogy az általunk követett és szemlézett oldalak és blogok közül a Próza Nostra, Letya, Nita, Tara Nima és Dubovszki Martin év végi összegzése a linkeken olvasható.

*

Kedvet kaptál a listákhoz? A mieink itt érhetőek el egy helyen. Listáink a szerzők véleményét tükrözik, nem az egyetemes, objektív igazságot, ezért szívesen várjuk a kiegészítéseket kommentben. Érdemes követni Facebook- és Moly-oldalunkat is.

A bejegyzés trackback címe: http://sci-fi.mandiner.hu/trackback/27417