Így veszítettem el a Star Wars-szüzességemet

2015. december 18. 10:26

Kicsit magamba szálltam, és elgondolkodtam azon, hogy érdemes-e makacsul ragaszkodni a kívülállósághoz egy olyan dolog esetében, ami ennyi embernek örömet okoz.

2015. december 18. 10:26
Onozó Róbert
Origo

Brüsszelben meglepően könnyű volt jegyet kapni az első napi vetítésre, bár ekkora sort rendes mozivetítés előtt még sohasem láttam, és elég jó mókának tűnt a sok jelmezbe öltözött rajongóval átélni ezt az élményt. A lelkesedés persze ragadós, nehéz lett volna megőriznem a hűvös külső szemlélő pózát egy olyan vetítésen, ahol már a főcímkor, majd minden egyes régi szereplő feltűnésekor tapsviharban tör ki a nézőtér. Nyilván nem kezdek el most kritikát írni Az ébredő Erőről, hiszen van épp elég rátermett Star Wars-fanatikus a rovatunkban, de annyit elmondok, hogy összességében jó élmény volt most bekapcsolódni a Star Wars világába.

Tetszett, hogy ráismertem egy rakás olyan motívumra, amit más filmek a Star Warstól nyúltak le, és tetszett, hogy nagyon szépen, ízlésesen keverték a retrót a modernnel. Modern például, hogy egy lány az egyik és egy színes bőrű fiú a másik főhős, és ízléses retró, hogy az eredeti trilógiából átmentett, nem ember kinézetű hősök sohasem hatnak idétlennek a csilli-villi CGI-világban. A történet végig érthető és követhető azok számára is, akik nem fújják kívülről az eddigi filmeket, sőt érezhetően pont az a cél, hogy minél több új hívet bevonzzanak minden korosztályból, a régieknek tett gesztusok mellett. Nem mondom, hogy most rohanni fogok megvenni Blu-rayen a hat korábbi Star Wars-filmet, de a korábbi szkepszisem teljesen elillant, és az új Star Warstól két és fél óráig újra úgy éreztem magam, mint egy nyolc-tíz éves, aki előtt kitárul egy új világ ajtaja.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2016. január 04. 16:24
1.A forgatókönyvíró biztosra ment, ezért ugyanazon jelenetek kiszámítható történetvonulat, panelek, újrafelhasználva, más szereplőkkel.Apa-fia ellentét és pont egy híd közepén han solo és fia között ugyanúgy mint dart vader és luke-nál. 2.Indokolatlan és tolakodó, semmi érzékkel használt és folyamatos aláfestőzene. Amikor nem történik semmi akkor is megy a zene. Semmi szussznásnyi csend, ami hatásosabb lett volna bizonyos drámai jelenetekben. Ettől rosszabb módon már csak a szulejmán sorozatban használják a zenét a törökök, ahol súlyosbító hogy Ugyanaz a zene(!) ismétlődik a teljes film alatt.Már ha meghallom hideg futkározik a hátamon. 3.A szereplők szövegei nyúlfarknyiak. Han Solo összes szövege max egy fél A4-es oldal Lea hercegnőé még annyi sem. 4.Elveszett az első részek hangulata, helyette tucat akció scifi panelek,jelenetek,amit már láttunk sok filmben.Pl a mátrix látványvilágát meg sem közelíti. 5. Erőltetett és újrafelhasznál lények, figurák használata kissé módosított formában. 6.A főgonosz ábrázolása már szinte horrorisztikusan ijesztő, főleg gyerekeknek. 7.Az egész film hangulata sötét és hideg rideg, még han solo vérszegény poénjai (4-5 db) valamint a kis robot egy két humornak szánt gesztusa sem oldják a film nyomasztó thriller szerű hangulatát. 8.Összességében ha ez a film nem star wars lenne, akkor max egy közepesen jó iparosmunka sci fi film szintjét érné el. Pozitív dramaturgia és színészi teljesítmény: A film utolsó jelenetében megjelenő luke, aki a nézésével sokatmondó tekintetével többet mond mintha megszólalna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik