Felébredt az Erő, visszatért a varázslat

2015. december 17. 14:55

Bemutatták az év legjobban várt filmjét, mi is majd’ összepisiltük magunkat az izgalomtól, hogy láthassuk. Az ébredő Erő szerencsére minden várakozást és elvárást kielégít, sőt: káprázatos látvány, bő kétórán át kitartó feszültség, akció, humor és igazi dráma, miközben kellő tiszteletet tanúsít az eredeti trilógia iránt. J.J. Abrams régi vágású filmet készített a szó legkiválóbb értelmében, a sagának pedig – ki hitte volna – jót tett, hogy George Lucas nyugdíjazta magát. Elfogult, de nyugalom: spoilermentes rövid kritikánk következik.

2015. december 17. 14:55
Terján Nóra

Az elfogultsággal persze az égvilágon semmi probléma sincs, hiszen egy valamire való rajongó, akit gyerekként szippantott magába a galaktikus fantasy-űropera, nehezen tekint szimpla filmként a Csillagok háborújára. Ezzel együtt viszont legalább ugyanennyire szigorú, véresszájú kritikus is tud lenni, ha két lábbal állnak bele a mítoszba, ahogy azt kitalálója tette az előzménysztorikkal.

 

Nem is időznénk most sokat Hayden Christensen ökölbe szorult arcjátékán, vagy Jar-Jar Binks-en, aki legalább egyetlen nagy, hömpölygő gyűlöletcunamivá kovácsolta a Star Wars-rajongókat Kínától Alaszkáig, hiszen a Baljós árnyak még Liam Neeson-ból is egy Szomszédok-kompatibilis teljesítményt hozott ki, Ewan McGregor pedig utólag bocsánatot is kért a filmekért. 

 

Igazi feloldozást 2015 decemberében nyerhetett a mítosz, ugyanis Az ébredő erő nem csak kiszolgálja a közönséget, de nagyszerűen össze is van legózva: pont annyi nosztalgikus kiszólást építettek bele, hogy ne érezzük magunkat panoptikumban, de azért itt-ott csak megdobbanjon, aminek meg kell – például Hans Solo és Chewbacca még mindig vicces évődésekor, az Ezeréves Sólyom, netán 3-CPO és R2-D2 láttán, vagy ahányszor elhúz az orrunk előtt egy X-szárnyú.

Abrams rendező okosan vegyíti az akciót a történetvezetéssel, Harrison Ford félvigyora mellett pedig magabiztosan és szerethetően viszi a vállán a kalandot a Rey-t alakító Daisy Ridley. Jar-Jar helyett cuki robotot kapunk, akarom mondani a gyerekek és a japán közönség, az áruló rohamosztagost játszó John Boyega elsőre talán nem nyer meg, de a film felénél már átérezzük a motivációját. Oscar Isaac baromira szimpatikus, Max von Sydow-t pedig mindig élmény látni, a legizgalmasabb karakter viszont kétségkívül a sötét oldal új üdvöskéje, a tépelődő, vívódó, olykor dühöngve romboló Kylo Ren, akit Adam Driver alakít. A közönség őt talán csak a Csajok c. HBO-sorozatból ismerheti, de most garantáltan meg fogjuk jegyezni a nevét.

Fejvesztés terhe mellett minden lényegi információt visszatartva úgy tudnánk összegezni: Az ébredő Erő az év egyik legjobb közönségfilmje, amely még akkor is végigizgulható, ha valaki nem hardcore fan, a rajongók viszont vigyenek zsepit. Mi még este jelentkezünk majd egy részletes, spoileres írással, amelyben kielemezzük a cselekményt! 

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Trükkös Frici
2016. július 13. 17:11
S kit fog alakítani Denzel, magyar határvadászt osztrák páncélost, vagy arab datolya kereskedőt?
hb78
2016. március 03. 12:19
randa erőszakos kampány, akkor is a pofámba tolják ha nem érdekel...
abraxas
2016. március 03. 12:18
Majd megnézem, ha kinn lesz valahol...
DFK
2016. március 03. 12:18
Nem kötelező megnézni. Van akinek tetszik, van akinek nem. Én konkrétan szeretem az SW-t.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik