Öt könyv, amit nem hagyhatsz ki októberben

2015. október 09. 09:30

Öt könyvet ajánlunk a friss amerikai megjelenések közül: folytatódik Ann Leckie díjnyertes trilógiája; megtudhatjuk, mi az a „decopunk ponyva alternatív történelmi sci-fi űropera krimi”; Patrick Ness megvizsgálja, mit csinál egy átlagos gyerek szuperhős évfolyamtársai árnyékában; Gregory Maguire főhőse pedig Alice nyomába ered Csodaországban.

2015. október 09. 09:30
Pintér Bence

1. Ann Leckie: Ancillary Mercy (Orbit)

Magyarországon még csak a második darabja jelenik meg Ann Leckie trilógiájának, melynek első darabja, az Ancillary Justice (Mellékes igazság) már-már nevetséges módon tarolta le a díjpiacot 2014-ben (Nebula, Hugo, BSFA, Arthur C. Clarke, Locus, Kitschies). A harmadik, sorozatot záró epizódban főhősünk, Breq végre megküzd Anander Minaii-val, a Radch Birodalom önmaga emanációival polgárháborút vívó vezetőjével. Mivel a második részt még nem forgattuk, ezét ennél többet nem tudunk mondani róla, de egyelőre egybehangzóan azt írta mindenki, hogy jó. (Amazon)

2. Catherynne M. Valente: Radiance (Tor)

Decopunk ponyva alternatív történelmi sci-fi űropera krimi” – ezzel a többszörösen összetett zsánermegjelöléssel reklámozzák Catherynne M. Valente egészen érdekesnek tűnő könyvét, melyben egy olyan 1986-ban járunk, ahol a hangosfilm még mindig meglepő újdonság, és ahol simán lehet rakétákkal utazni a Naprendszer különböző lakott bolygóira, mint a klasszikus sci-fikben. Severin, a főhös ezt is teszi, miközben gótikus kalandfilmeket rendező apja elleni lázadásként dokumentumfilmezésre adja a fejét – szerte az univerzumban. Decopunk. Nagyon tetszik. (Amazon)

3. Patrick Ness: The Rest of Us Just Live Here (Harper Teen)

Hogy élhette meg a Harry Potter-sorozat, vagy éppen a Buffy eseményeit egy no name srác/lány a Roxfortból vagy a Sunnydale-i gimiből? Mikey Mitchell például csak be akarja fejezni az iskolát, de sajnos van egy csomó kölyök az évfolyamon, akiknek állandóan meg kell menteniük a világot valamitől. Mikey eközben leginkább egy lányt akar elhívni randizni, mielőtt a menetrendszerű heti apokalipszisben valaki ismét felrobbantja az iskolát. Nagy ziccer ez a regény, mindenképpen szórakoztatónak tűnik. (Amazon)

4. Gene Wolfe: A Borrowed Man (Tor)

Gene Wolfe új könyvének főszereplője, E. A. Smithe egy „kölcsönvett ember”, egy klón, aki egy krimiszerző személyiségét hordozza. Száz évvel később járunk, a cilvizációnk eltűnt, és egy másik lépett a helyébe: Smithe például igazából nem ember, hanem tulajdon. Egy gazdag nő rabolja el helyéről, a közkönyvtár polcáról, mivel apjánál volt az egyik könyve, mikor megölték. A könyv eltűnt, de Smithe talán tudja miért volt fontos. (Amazon)

5. Gregory Maguire: After Alice (William Morrow)

Mi történt Oxfordban, miután Alice eltűnt csodaországban? Lewis Carrol 150 éves klasszikusa mentén indult el Gregory Maguire: Ada, Alice barátnője épp hozzá megy látogatóba, és ő maga is bekerül a nyúl üregébe, át Csodaországba. Megtalálja vajon Alice-t? És ha igen, ki tudja szabadítani Csodaországból? (Amazon)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogd a pénzt és kuss
2015. október 09. 12:25
„decopunk ponyva alternatív történelmi sci-fi űropera krimi” aki sokat markol keveset fog. szokták volt mondani. persze ettől még lehet jóóóóóóóóó
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik