Svájcból kapott bókot hazánk, Orbán Viktort is bőszen emlegették

2024. május 12. 22:49

Komoly befolyásra tett szert Orbán Viktor miniszterelnök azzal, hogy a konzervatív tábor élére állt. Az Egyesült Államokban feltűnő figyelem kíséri Magyarországot.

2024. május 12. 22:49

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Miközben a legtöbb ország vezetője amiatt aggódik, hogy Donald Trump lehet újra az Egyesült Államok elnöke, Magyarország és Szerbia kormányfője Trump győzelmének szurkol. Orbán számára a tét az, lesz-e ideológiai társa a Fehér Házban, aki szintén harcol a baloldali elit, a woke korszellem ellen. 

Amerikában ugyanakkor feltűnő figyelem övezi a kicsi és stratégiailag nem különösebben jelentős Magyarországot, amelyről az amerikai lakosság többsége azt sem tudja, hol van – írja a Neue Zürcher Zeitung. 

Mint a svájci lap megjegyzi: 

Orbán Viktornak sikerült a konzervatív tábor jelképes alakjává válnia az egész világban, ami nagy befolyást kölcsönöz neki az érintett körökben.

A magyar kormánnyal szemben kritikus lap arra is rámutatott, Washingtonban egyre bosszúsabban figyelik, hogy Trump mellett a magyar és a szerb kornyfő sem határolódik el Putyintól. De a lap szerint az sem tetszik a Fehér Háznak, hogy Orbán Viktor sokáig akadályozta a svédek NATO-tagságát és biztonsági megállapodást kötött Kínával. Úgy látják, a magyar kormányfő új nemzetközi erőviszonyokat akar és azt reméli, hogy ily módon országa előnyökhöz juthat. Ám jár vele kockázat is, mert a magyarok jóléte az uniós tagságon múlik, a biztonsága pedig NATO-n. Épp ezért Orbán ügyel arra, hogy ne vigye túlzásba a provokációkat.

Ha Trump nyer, az elsősorban jelképes siker a magyar miniszterelnök számára. Konkrét előnyöket azonban nem jelentene Magyarországnak, inkább az ellenkezője az igaz – vélekedett a Neue Zürcher Zeitung.

 

Összesen 453 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2024. május 13. 07:08
De nincsen itten semmi titok, egyszerűen csak arról van szó, hogy Orbán Viktor egy új magasabb minőséget képvisel a politikában.
blanconegro
2024. május 13. 05:10
A kurva anyádat basszad meg Ubul, te ostoba bunkó faszfej!
Kovács Ubul
2024. május 13. 05:06
Most ünnepelték a konzervatívok az őskonzervatív Mao és Rákosi 75 évvel ezelőtti kapcsolatfelvételét.
Kovács Ubul
2024. május 13. 05:04
Putyinista tábor az a "konzervatív".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!