Nemzeti jelkép meggyalázásra mindig van pénz a fővárosban

2024. április 22. 18:27

A XII. kerületi előválasztás során az ellenzéki indulók egy dologban egyetértettek: mindegy, melyikük lesz a polgármester, a Turul-szobrot a Memento Parkba szállíttatná.

2024. április 22. 18:27
Lipták Tamás
Lipták Tamás
Magyar Jelen

Fotó: Képernyőfotó

„A IX. kerület oldalán azt írták, hogy 27 pályaműből a szakmai zsűri 4 pályázatot tudott javasolni megjelenésre. A nyertes művek 2024 áprilisától láthatóak Ferencváros közterein. Horváth Csaba Árpád Turul-G megnevezésű alkotása április 22 és május 5 között látható a ferencvárosi Ferenc téren. A pályázat leírása szerint »a mondabeli turul elragad egy G osztályú Mercedes terepjárót. A G Mercedes eredetileg katonai célokra készült, formavilága ezt a mai napig őrzi. A szoborkompozíció – a turult, illetve más totemállatokat ‘felhasználó’ hatalmi jelképekhez hasonlóan – két pólusra, ragadozókra és prédákra osztja fel a világot, ugyanakkor a népszerű köztéri szimbólum szokatlan összefüggésrendszerbe való helyezése révén változatos értelmezésekre teremt lehetőséget.«

A pályázható összeg megvalósuló művenként 1.800.000 forint volt, vélhetően ezért a pályaműért is ennyit fizetett ki Ferencváros önkormányzata.

Érdekesség, hogy miközben Ferencvárosban ilyen módon gyalázzák nemzeti jelképünket, addig a XII. kerületi előválasztás során az ellenzéki indulók egy dologban egyetértettek: mindegy, melyikük lesz a polgármester a kerületben, a Turul-szobrot a kommunizmus köztéri alkotásainak létrehozott Memento Parkba szállíttatná.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:41
🍓 ️ ­­A­­ ­­d­ö­­g­ö­­­s­ ­l­­á­­­n­­­y­­o­­­k­­­ ­v­á­­­r­­­n­­­a­­k­ ­r­­­á­­­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­­.­­­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­𝗨­­𝗡
EX_Terminator
2024. április 24. 05:38
Nem fogják.
Ödenburger
2024. április 24. 04:33
A turul eltávolítása egyfajta állásfoglalás - és persze a munkácsi turul lefűrészelésére is reflektál.
2024. április 23. 20:03 Szerkesztve
Komcsik, a Frankel Leó út és a Szabó Ervin nevű könyvtár elnevezések meddig maradnak? Meddig kínlódtok a Szabadság téri szemétdomb eltakarításán?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!