Megszólalt az adatvédelmi hatóság elnöke is Magyar Péter botrányával kapcsolatban

2024. április 22. 21:52

Az adatvédelmi hatóság elnökét azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a Magyar Péter-féle talpramagyarok.hu adatvédelmi tájékoztatóján a Bajnai Gordonhoz kötődő DatAdat cégcsoport neve is feltűnt.

2024. április 22. 21:52

„Az nem úgy megy, hogy kering az interneten egy minta, és én akkor azt átveszem és kiteszem, hogy kipipáltam a feladatot” – mondta Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a HírTV Napi Aktuális című műsorában hétfőn Magyar Péterék adatvédelmi botrányával kapcsolatban.

Péterfalvi azt mondta, ez azért fontos, mert a tájékoztatóból lehet megszerezni azokat információkat, amely alapján az érintett eldöntheti, hozzájárul-e az adatai kezeléséhez vagy nem.

A NAIH elnöke hozzátette: 

olyat lehet csinálni, hogy mintaként valaki más tájékoztatóját használják és átírják, de itt Magyar Péter nyilatkozata alapján nem ez történt, hanem egy az egyben átvették.

Péterfalvi ráadásul azt is megjegyezte, 

az adatvédelmi hatóságnak több eljárása volt, illetve van folyamatban a 2022-es országgyűlési választással és az azt megelőző ellenzéki előválasztással kapcsolatban és ezekben az eljárásokban a DatAdat neve is feltűnik az ellenzéki pártokhoz vagy egy egyesülethez kapcsolódóan. Annak a cégnek a neve, amely a Magyar Péterék adatvédelmi nyilatkozatában is szerepelt.

Ezt is ajánljuk a témában

A NAIH elnöke szerint az, hogy többen is kéretlen levelekre panaszkodtak, amelyeket anélkül kaptak Magyaréktól, hogy feliratkoztak volna a hírlevelükre, felveti a kérdést, hogy vajon mi az adatbázis forrása.

Péterfalvi elmondása szerint 

amennyiben bebizonyosodik, hogy jogellenesen jutottak Magyarék a személyes adatokhoz, akkor az adatbázist meg kell semmisíteni.

Hozzátette: most már az Európai Unió Bíróságának döntése alapján az adatvédelmi hatóság hivatalból is elrendelheti a jogellenes adatbázis törlését, még akkor is, ha az érintett ezt nem kéri.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, a Magyar Péter-féle talpramagyarok.hu adatvédelmi tájékoztatóján a Bajnai Gordonhoz kötődő DatAdat cégcsoport neve is feltűnt. Azóta ugyan gondosan eltüntették a honlapról a „datadatos szálat”. Később Magyar már azzal magyarázkodott, hogy az adatvédelmi tájékoztató egy részét mástól vették és az csak benne maradt. 


 

Ezt is ajánljuk a témában

A Péterfalvi Attilával készült interjú alább tekinthető meg:

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:15
🍓 ️ ­­A­­ ­­d­­­ö­­­g­ö­­­s­ ­­l­­á­­­n­y­­­o­k­­­ ­­­v­­á­r­n­­­a­­k­ ­­r­­­á­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­.­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­­­𝗨­𝗡
states-2
2024. május 03. 10:08
A Gyurcsány szektaba.
states-2
2024. május 03. 10:07
Pszichopeti a helyére került.
Fed74
2024. április 23. 19:47
Balog Zoltán pedofil mentegető fideszes csuhásról mesélj fideszes kutya!!!!!! Nemzeti Pedofidesz : Isten, haza, pedofília!!!!!!!!!!! Most vonyíthattok fideszes kutyák , van miért!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!