Megint egy nem gendermentes egyezménytől várná a baloldal a megváltást – újra előhozták az Isztambuli Egyezményt

2024. március 27. 18:25

A baloldal azt a következtetést vonta le Varga Judit történetéből, hogy egy genderideológiát tartalmazó egyezmény ratifikálása megmentette volna a volt igazságügyi minisztert a kapcsolati erőszaktól.

2024. március 27. 18:25
null

Nyitókép: Ferenc ISZA / AFP

 

„A Momentum benyújtja a parlamentnek a nők elleni és a családon belüli erőszak megakadályozásáról szóló Isztambuli Egyezményt ratifikálásra, melyre a kormány évek óta nem hajlandó” – jelentette be Facebookján Donáth Anna.

A Momentum elnöke azzal érvelt: „Az egyezmény végeredményben minden családon belüli erőszak áldozatán segíthetne, legyen szó férfiakról vagy nőkről, fizikai, verbális vagy mentális bántalmazásról.”

Mint írta, személyesen vitázott régebben Varga Judittal a kapcsolati erőszakról, „akinek a szeme sem rebbent akkor, amikor azt állította, a nők helyzetével minden rendben van Magyarországon. Ugyanaz a Varga Judit mondta ezt, aki nemrég azt nyilatkozta, hogy férje, Magyar Péter éveken át terrorizálta, verbálisan és fizikailag is bántalmazta.”

Ezt is ajánljuk a témában

Donáth Anna tehát úgy gondolja, hogy az Isztambuli Egyezmény megvédte volna Varga Juditot és mindenki mást is a kapcsolati erőszaktól, ezzel viszont csak az a probléma, hogy semmilyen információt, adatot, statisztikát nem mellékelt posztjához, amely azt bizonyítaná, hogy köddé vált a kapcsolati erőszak a dokumentumot ratifikáló országokban.

Egyébként nem csak a Momentumnak, az MSZP-s Gurmai Zitának és a párbeszédes Szabó Tímeának is az Isztambuli Egyezmény juthatott eszébe Varga Judit történetéről.

A parlament honlapja szerint ugyanis Gurmai és Szabó együtt nyújtották be szerdán a ratifikációra vonatkozó javaslatot.

Mi a baj az egyezménnyel?

A kormánypártok többször is elzárkóztak a dokumentum ratifikációjától, amit azzal indokoltak, hogy az egyezmény bújtatott genderideológiát tartalmaz, a magyar jogrendszerbe pedig bármilyen hasznos szabályozást át lehet ültetni, ehhez nincs szükség egy kifogásolható egyezmény elfogadására.

Talán csak véletlen egybeesés, hogy a Telex éppen ma jelentetett meg egy az egyezményről szóló tájékoztató cikket, amelyben szintén megpendítik Varga Judit szomorú történetének húrjait.

„Verbális és fizikai erőszakról ír Varga Judit abban a posztban, amelyben a volt férje, Magyar Péter nyilvánosságra hozott hangfelvételére reagál. Eközben a volt igazságügyi miniszter Vargát többen a családon belüli és kapcsolati erőszak ellen létrejött Isztambuli Egyezmény elutasítása miatt kérik számon” – írják a cikk szerzői.

Később a bújtatott genderideológia vádját is megpróbálják elütni, amikor úgy fogalmaznak: „Egy fogalommagyarázó bekezdés van arról az egyezményben, amely definiálja a társadalmi nemet. Eszerint »azok a társadalmilag konstruált szerepek, viselkedési formák, tevékenységek és jellegzetes tulajdonságok, melyeket az adott társadalom a nőkre és a férfiakra nézve megfelelőnek tekint«.” Nos, ennél azért többről van szó a dokumentumban, amelyet bárki fellelhet egy egyszerű internetes keresés során és leellenőrizheti a Telex cikkének állításait, éppen ezért érthetetlen, hogy a szerzők miért nem említették meg, hogy más értelemben is használja a kifejezést a szöveg.

A 4. cikk 3. pontjában ugyanis a dokumentum leszögezi, hogy a rendelkezéseket többek között a biológiai nemen (sex) valamint a társadalmi nemen (gender) alapuló megkülönböztetés nélkül kell végrehajtani. Nem igaz tehát, amit a Telex állít, hogy itt csupán a társadalmi szerepeket emlegetik, a felsorolás egyértelművé teszi: 

az Isztambuli Egyezmény nem fogadja el, hogy a nem biológiailag determinált lenne, márpedig a genderideológiának éppen ez a legfőbb kiindulópontja.


 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:05
🍓 ️ ­­A­­­ ­­­d­ö­­g­­­ö­s­­­ ­l­á­­­n­y­o­k­ ­­v­­­á­r­n­­­a­k­ ­­­r­­á­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­­.­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
Grogu
2024. március 27. 21:28
Én őszintén sajnálom VJ-t, de nem kellene inkább az ország érdekében a közügyekről (ügyészségi befolyásolás, pegasus lehallgatás, Völner P, Schadl Gy, kegyelmi ügy, Isztambuli egyezmény, kézzel vezérelt média, stb, stb) beszélni? Mert ezek KÖZÜGYEK. VJ és MP házassága meg magánügy.
kokrowatz-0
2024. március 27. 21:13
a törökök ratifikálták elsőként, pedig ott aztán nemigen támogatják a melegjogokat. innentől fogva a genderduma kamu.
Lajoss
2024. március 27. 21:10
Ez a gendermentesség akut probléma napjainkban… 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!