A Gyurcsány-benchmarktól a 80 százalékos SUV-különadóig – így áll most a magyar gazdaság

2024. március 16. 08:51

Inflációról, a munkaerőpiac helyzetéről, a kormány és a Magyar Nemzeti Bank konfliktusáról, az állam szerepéről és a mezőgazdaság vakrepüléséről is vitatkoztak a szakértők.

2024. március 16. 08:51
null
Klein Ron

Nyitókép: Gyurcsány Ferenc Facebook-oldala

***

Aki azt állítja, hogy nincs háborús infláció, az nem ebben a világban él – jelentette ki Pogátsa Zoltán, a Soproni Egyetem docense a Mathias Corvinus Collegium által szervezett gazdaságpolitikai ütközőn. A szakértő szerint a számok azt bizonyítják, hogy minden EU-s országban jelentősen emelkedtek az árak az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása óta, de az is fontos, hogy megértsük, miért volt ilyen magas a magyarországi adat – ő főképp a gyenge forintárfolyammal és az orosz energiától való függőséggel magyarázza mindezt.

Hozzátette, a nagy kép az előző válságokhoz képest meglepően kedvező, kevésbé romlott a lakosság gazdasági helyzete, őt például váratlanul érte, hogy bár Magyarországon csupán a munkavállalók kilenc százaléka szakszervezeti tag, ki tudták harcolni a nominálbéremelkedést.

Nem Gyurcsány Ferenc a legjobb benchmark a világon

Pogátsa Zoltán az áfabevétel-hangsúlyos központi költségvetéssel kapcsolatban felvetette az áfakulcsok „szétszórását”,

példaként említve, hogy akár 80 százalékos adót is kivetne a SUV típusú autókra,

miközben nullára csökkentené mondjuk a tejét, ha lehetne. Emellett a többkulcsos szja-t is szorgalmazná, ám ezzel nem értett egyet Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai műhelyének vezetője, aki emlékeztetett, korábban viszonylag alacsony jövedelemmel is át lehetett csúszni a 38 százalékos adót tartalmazó csoportba.

Az ismert példát felidézve Sebestyén Géza rámutatott, a magyar kormány nem halat adott, hanem horgászni tanított, így 1 millió ember jelent meg a munkaerőpiacon. Ez az átlagbért lejjebb vitte, hiszen többnyire minimálbért kereső, képzetlen dolgozók kerültek a rendszerbe, ám ettől még fontos változást jelentett, hiszen az adókulcs egyáltalán nem érdekes, ha az embernek nincs munkahelye és bevétele.

Telt ház előtt rendezték meg a gazdaságpolitikai ütközőt a Mathias Corvinus Collegium budapesti központjában. Forrás: MCC/Molnár Mihály

A Soproni Egyetem docense félig-meddig viccesen megjegyezte, nem biztos, hogy Gyurcsány Ferenc a legjobb benchmark a világon, de Sebestyén Géza gyorsan hozzátette, ő azt emelte ki, hogy soha ennyien nem dolgoztak még Magyarországon, mint az elmúlt időszakban, tehát nem csupán a 2010 előtti éveket vette alapul.

Szükség van a kormány és az MNB szakmai vitáira

A műhelyvezető szerint a 2023-as év adataiból félrevezető következtetéseket lehet levonni, ha kizárólag a kiemelkedő 2022-es évvel hasonlítjuk össze, a következő hónapoktól pedig azt várja, hogy a magyar inflációs adat kedvezőbb lesz a legtöbb uniós országhoz képest.

A résztvevők az infláció elleni küzdelem ügyében egyetértettek az Árfigyelő rendszer pozitív hatásában.

Pásztor Szabolcs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója jelezte, bár szélsőséges vélemények jelentek meg az oldallal kapcsolatban, hogy mennyien is követik, valójában nem is feltétlenül a fogyasztóknak kell nézniük, hanem a kiskereskedelmi láncoknak, amelyek az árverseny érdekében lefelé korrigálhatják az árakat.

Váczi István, a G7 főszerkesztője is úgy véli, az Árfigyelővel járó átláthatóság segítette az áremelkedés ütemének csökkenését, ám azt is hozzátette, régi mondás, hogy a magas árak ellenszere a magas ár.

Természetesen a drágulás témakörében a szakértők beszéltek a kormány és a Magyar Nemzeti Bank konfliktusáról is, de abban maximálisan egyetértettek, hogy ezekre a szakmai vitákra igenis szükség van, sőt, aggasztó lenne, ha nem kerülnének ilyenek a felszínre. Példaként említették Törökországot, ahol elmaradt a vita, „cserébe” 70 százalék környéki inflációtól és 50 százalékot megközelítő alapkamattól szenved a gazdaság.

Totális vakrepülés a magyar mezőgazdaságban

Pogátsa Zoltán azt is megjegyezte, hogy szerinte bizonyos esetekben olyan gazdasági folyamatokról vitatkoznak a politikai oldalak Magyarországon, amelyek nem is léteznek. Példaként említette a magasnyomású gazdaság kérdését, tehát azt a politikát, amikor a gazdaság növekedését az állam plusz forrással tovább pörgeti. Szerinte a számok azt mutatják, hogy ilyen nem történt Magyarországon, ám a két tábor elvi vitát vív: a liberális közgazdászok szerint minden, ami a piac, az jó, minden, ami az állam, az rossz, míg a jobboldalon támogatják, hogy a Fidesz bátran használja az államot.

Váczi István hozzátette, az építőiparban nem szerencsés az állami megrendelések túlsúlya, ha egyébként a magánszektorban is bőven van munka, ellenben Pásztor Szabolcs úgy véli, igenis érdemes a jobb években „még több szenet pakolni”. A kutatási igazgató 2024-re 2-3 százalékos növekedést vár, és azt, hogy a fogyasztás emelkedésével helyreállnak az áfabevételek és így a költségvetés egyensúlya – a jegybank adatai alapján nőtt a háztartások megtakarítása, azaz lenne forrás a fogyasztásra is.

Ezt is ajánljuk a témában

A G7 főszerkesztője szerint is más típusú problémákat kell majd megoldani, mint tavaly, az inflációs gondokat magunk mögött hagytuk, de a kereslet csökkenése és a gyengélkedő forint okozhat nehézségeket. Sebestyén Géza optimistán tekint a 2024-es várható gazdasági folyamatokra, míg Pogátsa Zoltán úgy véli, átmeneti év lesz, majd 2025-ben az autóipari beruházások megvalósulása nagyot lendít a központi költségvetésen.

A Soproni Egyetem docense egyébként éles kritikát fogalmazott meg a magyar mezőgazdasággal szemben, szerinte nincsenek mély elemzések, senki sem tudja, mi zajlik a szektorban, hogyan hasznosulnak az uniós források.

Totális vakrepülés. Ha én lennék az agrárminiszter, nagyon aggódnék, mert nem látjuk át, mi történik

– fogalmazott Pogátsa Zoltán.
 

Összesen 177 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2024. március 17. 13:14
A "recipkaki" barátunk szorgalmas ügyködése tulajdonképpen a fórum egyik hasznos intézménye. Ö olyan itt, mint egy autószerelö üzemben a kézimosdó, a kéztörlö meg a WC-papír, amibe az ember a szutykot beletörölvén ismét szalonképes lesz.
Palatin
2024. március 17. 13:07
Iskolás gyerek voltam és Gyurcsány bácsi országjárásra indult, minket is meglátogatott Pusztahörcsögösön a tanyasi iskolában. Mi gyerekek többnyire katolikusok voltunk, én már egész jól beszéltem latinul is, mert mindennap ministráltam a templomban, A tanitónénink, aki Deklasszált Kommunista volt, elöre felkészített bennünket, hogy majd valami szépet mondjunk a Szemkilövetö bácsinak. Ö Gyurcsány bácsinak mindig csak az érdemeit emlegette elöttünk. Jelentkezett Pistike, és lelkesen újságolta: "Nálunk pár napja 5 kiskutya született, 4 a DK-ra fog szavazni, egy meg tartózkodik" Gyurcsány bácsinak csillogott a szeme, de nem volt nála csoki, megígérte, hogy másnap visszajön Pistike megint jelentkezett, most szomorúan. Gyurcsány bácsi megkérdezte, hogy mi van a kiskutyákkal. Pistike: "Ma már mind az 5 a Fideszre akar szavazni". Gyurcsány bácsi, miközben visszatette a csokit a zsebébe: "Hogyhogy? Hát tegnap még a DK-ra szavaztak volna." Pistike: "Igen, de az éjszaka kinyitották a szemüket"
Palatin
2024. március 16. 16:32
"Milyen volt böszmesége, nem tudom már, De október haván e barbár eszemben jár. Saját sortüzét nézvén, mint részeg gúnár, Lelkében minden találatra szólt egy fanfár. Milyen volt böszmesége nem tudom már, De ha látom e kajlán vigyorgó szerzetet, Szívem sajog, sajnálom e mulya nemzetet, Miért hagyja még öt, miért oly palimadár? Milyen volt böszmesége nem tudom már, De ha arra gondolok, hogy ez a bösz lator, - Ha népem, ne adja Isten, lenne oly botor -, Repetázna, várna ránk a sors, a bús, a sivár."
vanced
2024. március 16. 16:20
Nyugdíjba vonulhatnál már a picsába, Feri és írhatnád a kurvaszar könyveidet!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!