Itt a válasz, jól döntött-e a magyar állam, amikor Leopard tankokat vásárolt!

2024. január 21. 15:22

Íme a tízes lista a világ legjobb harci járműveiről!

2024. január 21. 15:22

A magyar hadsereg sokáig a T-72-es orosz tankokat használt nagy számban, ám egyre több Leopard 2A7 típusú német harckocsi szerepel az állományban. A magyar haderőfejlesztés aktualitásairól korábban a Mandiner is részletesen beszámolt.

Ezt is ajánljuk a témában

Most a tudas.hu állította sorrendbe a világ legjobb tankjait.

A lajstrom tizedik helyén a francia Leclerc szerepel, amely 1992-ben állt szolgálatba a francia seregnél, nevét Philippe de Hautecloque-ról, egy II. világháborús hősről kapta, akinek a mozgalmi álneve volt Leclerc. A kilencedik helyen a KF-51 Panther áll, Dél-Korea büszkesége.

A Fekete Párduc képes leküzdeni a vízi akadályokat és a harckocsit aktív védelmi rendszerrel is felszerelték.

A nyolcadik helyezett tank a brit Challenger 2. 1998-ban állítottak szolgálatba a brit hadseregben, ezzel leváltva a Challenger 1 típusú harckocsikat. A hetedik helyen Kína következik, méghozzá a T-99 névre keresztelt harckocsival. Az első 40 darab 2001-ben állt hadrendbe. A harckocsi három fős személyzettel rendelkezik. 

Egy Leopard. Már a magyar hadsereg fegyverzetéből.
Fotó: Magyar Honvédség 

A lista hatodik helyen áll az oroszok által kifejlesztett Armata T-14. Kis sorozatú gyártása 2015 elején kezdődött. A fejlesztés egyik célja egy univerzális alváz kialakítása volt, amely más célú járművek alapjául is használható. Az ötödik tank a listán japán fejlesztésű, ez a Type-90. 

A világ egyik legdrágább harckocsija: egy jármű ára megközelítőleg 7,4 millió amerikai dollárba kerül.

 

Ám hiába van a legdrágábbak között, a listán így is csak ötödik. A negyedik helyet Izrael csípte meg a listán, a Merkava 4 nevű tankkal. A 65 tonnás harckocsi fejlesztését 2001-ben fejezték be és 2003 júliusában jelentek meg először az izraeli hadseregnél. A harckocsi személyzete négy főből áll, de magával vihet még nyolc gyalogos katonát is. Képes mozgás közben is mozgó célokra tüzelni, valamint felveszi a harcot a harci helikopterekkel is.

Íme a dobogós tankok!

A bronzérmes helyen megint Dél-Korea képviselteti magát, a K2 Black Pantherrel. Fejlesztése még 2006-ban kezdődött, a harckocsi első három prototípusát 2007-ben mutatták be.

A lista második helyén egy „nagy klasszikus”, az amerikai Abrams szerepel. Az amerikai általános harckocsi, amely az Egyesült Államok hadseregének fő típusa. 1980-ban állították szolgálatba, három fő változatát rendszeresítették. Az Abrams páncélzata speciális acélból készült, a páncéltörő rakéták hatásosságát 90%-kal csökkenti. A lista aranyérmese pedig a magyar hadsereg által is vásárolt Leopard 2A7. A világ legerősebb harckocsijának számít, így kijelenthető: 

a magyar hadsereg egyértelműen jó döntést hozott, amikor erre a modellre voksolt. 

Az 1970-es évek elején fejlesztettek ki és 1979-ben állítottak szolgálatba. ezzel a tankkal váltották le a korábban rendszeresített Leopard 1-et. A német harckocsinál a karbantartást kiemelt szempontként kezelték. Ennek megfelelően a teljes hajtáslánc (a motortól a segédberendezésekig) egy darabban kiemelhető. A tank képes akár hat kilométerre lévő célpontokat is megsemmisíteni. 

Nyitókép: a magyar hadsereg egyik új Leopard 2A7 típusú tankja. Fotó: Magyar Honvédség

Itt tekintheti meg a Magyar Honvédség videóját az első tank érkezéséről:

 

 

Összesen 185 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2024. január 22. 14:45
"Orion8 2024. január 22. 07:37 Ukrajnában élesben bizonyosodott mennyit érnek a tankok..." Ezért a ruszkik - saját bevallásuk szerint - évi 1600 darabot gyártanak (kb. 1000 kikonzervált, modernizált, a többi tényleges új gyártás), a hoholok meg mindenhol könyörögnek még tankért. Vagy akármiért, amin páncél meg puska van...
B_kanya
2024. január 22. 14:43
llnnhegyi 2024. január 22. 11:35 "A harckocsik már az egyiptomi- izraeli háborúban elbuktak." Az orosz Maljutkák tüzében elég sok odakozmált, de mivel te szereted magad szopatni, ezért ISMÉT: A ruszkik EZERSZÁM fossák ki a tankjaikat ÉVENTE. Mert ők sem értenek úgy a háborúzáshoz, mint te B+...
llnnhegyi
2024. január 22. 11:36
Szalay Bobri Kristóf honvédelmi miniszter nem ért a hadászathoz. Csak a vadászathoz. Bukott. Mondjon le!
llnnhegyi
2024. január 22. 11:35
A harckocsik már az egyiptomi- izraeli háborúban elbuktak. Stinger rakéták, gyalogos katonákkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!