Elhunyt Fahidi Éva, holokauszt-túlélő

2023. szeptember 11. 14:24

97 éves volt.

2023. szeptember 11. 14:24
Fahidi Éva

97 éves korában hétfőn Budapesten elhunyt Fahidi Éva magyar holokauszt-túlélő. Ezt a Nemzetközi Auschwitz Bizottság jelentette be Berlinben. Az 1925-ben a kelet-magyarországi Debrecenben született Fahidi 18 évesen túlélte az Auschwitzba való deportálást, valamint a buchenwaldi koncentrációs tábor allendorfi altáborában töltött fogságot és kényszermunkát. Sok évvel a felszabadulás után fáradhatatlanul próbálta átadni emlékeit a később születőknek.

Fahidi könyveket írt, és mint koronatanú jelent meg a nyilvánosság előtt. Németországba is újra és újra eljött, hogy párbeszédet alakítson ki.

Még 90 évesen is fellépett táncosként a Budapesti Vig Színház egyik produkciójában, amely az ő életéről szólt. Fahidi tagja volt a buchenwaldi emlékhely tanácsadó testületének. 2012-ben megkapta a Szövetségi Érdemkeresztet. Weimar városa 2020-ban díszpolgárrá avatta.

Nyitókép: Fahidi Éva író, holokauszt-túlélő beszédet mond a budapesti gettó felszabadulásának 75. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen az egykori gettó emlékfalánál a VII. kerületi Dohány utcában 2020. január 17-én.
MTI/Balogh Zoltán

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bandee1
2023. szeptember 12. 09:38
MELYIK HOLOKAUSZT? MILYEN HOLOKAUSZT? AZ INDIÁN? A MEG NEM SZÜLETETT 6 MILLIÓ MAGYAR HOLOKAUSZTJA AZ ABORTUSZ MIATT? HM, MANDI? MI A KURVA ANYÁTOKRÓL HADOVÁLTOK? HÚSZEZER MAGYARORSZÁGI ZSIDÓ MENT KB. EL TÁBORBA A VÖRÖS KERESZT DOKUMENTUMAI SZERINT. ÉS 22 EZER JÖTT VISSZA! HOGY VAN EZ? MAGYARÁZZA MÁR EL VALAKI, BASSZA MEG! MILYEN 400 EZER?????
paater-gregor
2023. szeptember 11. 21:15
Összedőlt a fahíd itt: holló viszi Fahidit.
LittleGreg
2023. szeptember 11. 20:10
És? Kit érdekel? Az egyik dédanyám - akit táborba zártak, mert német származású volt - amikor meghalt a kutyát nem érdekelte. Egyik nagyapám - akit elvittek munkaszolgálatra és elkobozták a családja vagyonát, mert német származású volt - amikor meghalt a kutyát nem érdekelte. Én miért törődjek ezekkel? Volt más népnek is tragédiája - nekünk magyaroknak itt a legközelebbi Trianon - nem kell mindig ezzel sajnáltatni magatokat, kedves "kiválasztott nép".
Box Hill
2023. szeptember 11. 19:08
A kommunizmus túlélőiről mikor lesz cikk? Alig vannak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!