Kivonul az Európai Unióból Soros alapítványa

2023. augusztus 14. 13:27

A partnerszervezeteknek küldött levélben „radikális stratégiai irányváltást” emlegettek.

2023. augusztus 14. 13:27

Múlt pénteken minden olyan magyarországi szervezet, amely részesül a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations, OSF) támogatásából levelet kapott.

A tájékoztatókat az alapítvány munkatársai azért küldték szét, hogy értesítsék a magyarországi partnerszervezeteket is az OSF igazgatótanácsának legutóbbi döntéséről melynek értelmében 

a szervezet lényegében megszünteti tevékenységét az Európai Unióban,

és a világ más részeire helyezi át forrásait – tudta meg a Szabad Európa.

A levélben idézték az igazgatótanács döntéséről szóló összefoglalót is. E szerint az OSF vezetése „radikális stratégiai irányváltásról döntött” annak érdekében, hogy 

a szervezet forrásai a lehető legnagyobb hatást tudják elérni. 

A világ más részein költik el az EU-ra szánt forrásokat

Így arról is döntés született, hogy az OSF Európai Unión belüli tevékenységének nagy része megszűnik, és az eddig Európába szánt forrásokat a világ más részein költik majd el. Mostantól „rendkívül korlátozott lesz az erőforrás, amit Európán belülre tudnak koncentrálni” – húzták alá az értesítőben.

A döntést azzal indokolják, hogy 

az uniós intézmények és kormányok jelentős összegeket fordítanak az emberi jogok, a szabadság és a sokszínűség témáira,

 és épp ezek a területek azok, ahol az OSF is aktív. A jövőben Európára csak a nagy, globális témákban betöltött szerepével összefüggésben” fognak összpontosítani. Ezzel egy időben átalakítják az OSF szervezeti felépítését is, már 2024-ben – olvasható a levélben.

Egyelőre nem ismertek a részletek

A levél alapján még az OSF-en belül is keveset tudnak a részletekről, például a kivonulás ütemezéséről vagy arról, hogy mi fog történni az olyan uniós országokban, ahol nem igaz, hogy az uniós intézmények és kormányok jelentős összegeket fordítanak az emberi jogok vagy a sokszínűség témáira – írta a Szabad Európa.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Twitter

Összesen 129 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rendesember
2023. augusztus 14. 21:21
Végre! Legyen ez a kezdett, mert ez csak a jéghegy csúcsa.
barni-a-hegyrol
2023. augusztus 14. 20:15
Amíg az államszocialista berendezkedés lebontása volt a cél, addig Gyuri bá liberális aktivista-keltetőket támogatott. Hogy miért? Nem azért mert akkora filantróp lenne az öreg, hanem mert kellettek a leendő sameszok, akik ezért cserébe majd lehetőleg mindössze gombokért, meg üveggolyókért kiszolgáltatják saját népük minden vagyonát! Ez pontosan így ment a történelem során minden gyarmatosítás esetében és ennek a hazai felkaroltak esetében is majdnem mindenki eleget is tett. Orbán igazából Soros nemezise... Egy általa nevelt sárkány, amelyik már régen kicsúszott az irányítása alól. Szar világ jön az OSF-re, de még mindig van pénzük, meg rengeteg megvett szakemberük, szóval valahogy csak megoldják, hogy ne kelljen zaciba adni Gyuri bá fuxát.
Salitis
2023. augusztus 14. 19:35
Olyan mélyen beágyazódott már soros ideológiája az eu döntéshozói "agy"(?)tekervényeibe, hogy valóban kár erre a projektre már költeni. Önjáró lett, fenntartja magát. Szóval nem kell örülni, győzelmi bejelentés ez, nem kivonulás.
gyaloggos
2023. augusztus 14. 19:02
OH jaj, jaj, és jaj! MOST akkor mi lesz? Hm....?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!