Tesztelje tudását! Mennyire ismeri Petőfi Sándor verseit?

2023. január 01. 15:38

Mennyi versét ismeri fel egyetlen versszak alapján a magyar költőzseninek?

2023. január 01. 15:38
null

A Mandiner megírta, 200 éve született a lánglelkű költő, Petőfi Sándor. A magyar költőzseni születésének évfordulója alkalmából arra kérjük, tesztelje tudását a Mandinerrel!

Mutassa meg, mennyi versét ismeri fel egyetlen versszak alapján a világhírű magyar költőnek!

Az alábbiakban a költő X különböző verséből választottunk egy-egy versszakot. A versszakokhoz tartozó vers címét cikkünk végén találja.

Tesztelje tudását a Mandinerrel! Kezdhetjük?

1.

Sehonnai bitang ember,
Ki most, ha kell, halni nem mer,
Kinek drágább rongy élete,
Mint a haza becsülete.
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!”

Mi a vers címe?

2. 

Reng és üvölt a tenger,
Hánykódnak a hajók,
Sűlyednek a pokolra,
Az árboc és vitorla
Megtörve, tépve lóg.”

Mi a vers címe?

3. 

Ha eldobod egykor az özvegyi fátyolt,
Fejfámra sötét lobogóul akaszd,
Én feljövök érte a síri világból
Az éj közepén, s oda leviszem azt,
Letörleni véle könyûimet érted,
Ki könnyeden elfeledéd hivedet,
S e szív sebeit bekötözni, ki téged
Még akkor is, ott is, örökre szeret!”

Mi a vers címe?

4.

Dehogy verik, dehogy verik!
Mint a galambot etetik,
Válogat a kendermagban,
A kiskirály sem él jobban.”

Mi a vers címe?

5.

„Minek nevezzelek?
Boldogságomnak édesanyja,
Egy égberontott képzelet
Tündérleánya,
Legvakmerőbb reményimet
Megszégyenítő ragyogó valóság,
Lelkemnek egyedűli
De egy világnál többet érő kincse,
Édes szép ifju hitvesem,
Minek nevezzelek?”

Mi a vers címe?

6. 

Egyik kezemben a fegyverem,
A másikat sem hevertetem,
Jobbkezemben tartom kardomat,
Balkezembe veszek poharat.”

Mi a vers címe?

Megoldások

  1. Nemzeti Dal
  2. Föltámadott a tenger
  3. Szeptember végén
  4. Anyám tyúkja
  5. Minek nevezzelek?
  6. Bordal

Nyitókép: Wikipedia

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budapesti
2023. január 02. 18:58
Sok kevésbé ismert verse van. Például ez, 20 éves korából, Barátimhoz címmel. Nos, fiúk, nem szólt a szarka Házfödélteken? Vagy ki álmodá meg, hogy ma Vendégtek leszen? De mi a kő! mért e hosszu Méla bámulás? H'sz én vagyok, ha nem csalódom, Én és senki más. Vagy feledve már talán a Régi jóbarát? Nem hihetem, hogy reátok Illenék e vád. A szövetség, melynek szála Minket összefont, Áll, amíg csak vért bir a szív És velőt a csont. No de kissé meglepett tán Jöttöm úgyebár? Hja, öcséim, velem a sors Furcsa táncot jár. Köztem s közte folyton-folyva Tart a háború, S majd lenyom, majd, mint a pelyhet, Végtelenbe fú. De azért nem csüggedünk ám, Aki lelke van! Szembeszállok őkelmével Bátran, szilajan. S tán ha látja sors komám, hogy Csüggedés nem ért: Egykor annál bőkezűbben Nyujtja majd a bért... Eh, de mit most okoskodni! Csapjatok kezet; Jóbarát markába csapni Kedves élvezet. S mely bennünket ily váratlan Együvé hozott, Áldomással ünnepeljük A pompás napot! Pápa, 1843. április
Mecsek Ernő a Nepál utcai fiú
2023. január 02. 08:37
ha már mindenkinél túlcsordulnak a bordalok: VIZET ISZOM Figyeljetek reám, És oh bámuljatok! Mert nem mindennapi, Amit most hallotok. E dolgon magam is Nagyon csodálkozom, De mégis szent igaz: Nem bort... vizet iszom, Vizet bizon. A szőlőket tavaly Elverte tán a jég? Vagy a dér csipte meg S bor nem termett elég? Nem volt se' jég, se' dér, Bor terme gazdagon De mindazáltal én Nem bort... vizet iszom, Vizet bizon. Vagy tán azt vélitek: Hogy szomjas nem vagyok? Dehogy nem! szomjaim Krisztustalan nagyok. S kizárólag pedig A borra szomjazom, De mindazáltal én Nem bort... vizet iszom, Vizet bizon. Hogy rajta senki ne Csigázza az eszét, Megfejtem röviden E találós mesét: Én a bort rendesen Kocsmából hozatom, Most pénzem nincs - vizet, S nem bort, azért iszom, Azért bizon!
Gáspár
2023. január 02. 03:15
A Barguzinba írt verseit is nyilvánosságra hozhatnák!
-Zsolt-
2023. január 01. 22:59
Angol nyelvterületen is nagyon népszerűek Petőfi Sándor versei magvas mondanivalójuk és cizellált stílusuk miatt. Vajon rájöttök-e melyik vers angol fordítása az alábbi, egy világhírű kortárs angol költő tollából? What the fuck, Chicken Slut?! Who let you in the mud hut? Goddam you old cheeky prick Get the fuck out crazy chick! Running up and down like batshit, Flying on the box like Brad Pitt Shut your bloody beak, you whore Or you won't be any more! Listen up, my Breadcrumb dog! This chicken is not your grub! Live together peacefully No need to be fierce, Puli!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!