Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Engedélyezték a gellérthegyi sikló építését

2021. november 24. 08:24

A sikló nyomvonala a Hegyalja út és a Citadella között húzódik majd.

2021. november 24. 08:24
null

A Népszava információi szerint megkapta a környezetvédelmi engedélyt, nem támasztott ellenvetést sem a fővárosi, sem az I. kerületi önkormányzat, és beleegyezett a vasútüzem létesítésébe a katasztrófavédelem, az örökségvédelmi és természetvédelmi hatóság, valamint a területért felelős Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság is,

vagyis megépülhet a gellérthegyi sikló.

A lap azt írja: a Rác Sikló Kft.-nek mint beruházónak, mindössze annyi feltételt szabtak, hogy a felső állomás épületét a „táji háttér színvilágához és anyagaihoz történő minél teljesebb illeszkedéssel” valósítsák meg.

A nyomvonal a Hegyalja út és a Citadella között húzódik majd

Az eredeti tervekben szereplő felső állomás – ami egy többszintes épület kilátóterasszal – sok volt a Duna-Ipoly Nemzeti Parknak, ezért a végállomás méretének minimalizálását javasolták, de a Népszava szerint a beruházónak erre az volt a válasza, hogy „az utasokat nem lehet egy zárt lépcsőházba kényszeríteni, ha már éppen a kilátás miatt érkeztek ide”.

A sikló nyomvonala a Hegyalja út és a Citadella között húzódik majd, az alsó állomás üzletekkel és kávézóval közvetlenül a Rác fürdő mellett épülne meg. A sikló egy 100 méteres alagútból indulna, a kabin pedig az Orom utcánál bukna ki felszínre, ahonnan 190 méter hosszan átlag négy méter magasan haladna a Citadella-sétány alatti végállomásig.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2021. november 25. 10:39
Az Eiffel torony elé egy nagy vörös felfújható csiklót tettek. Merhogy a torony egy férfiszimbólum. Itt mi lesz az indulási állomásnál? Mert ott fent egy nőalak van!
kozmosz
2021. november 24. 12:29
Épülünk, szépülünk.
afium
2021. november 24. 10:30
"az utasokat nem lehet egy zárt lépcsőházba kényszeríteni, ha már éppen a kilátás miatt érkeztek ide" A Szabadság-szobor mellől egyébként is szép kilátás nyílik, minek még egy emeletes kockát felhúzni mellé. Jogosnak tűnik a Nemzeti Park érvelése. Kár, hogy nem hallgatnak rá.
bunko_jobbos
2021. november 24. 10:21
Örülök a beruházásnak, de egy kicsit menőbb lehetne. Pl. egy ideig a föld alatt megy :-(. Meg az indulóállomás egy nagy kocka. De egy újabb látványossága lesz Budapestnek, ami már így is eléggé vonzó célpont. Ha vége lesz a járványnak rendesen, akkor ez majd látszódni fog a számokban is. A vár felújítása meg a Liget projekt is sokat fog lendíteni, azokhoz képest ez már nem annyira, de összességében baromi nagy ugrást fogunk tenni. (+MotoGP pálya) Csak nehogy elxúrjuk tavasszal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!