Alapítványok: az Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék

2021. június 03. 06:35

Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló jogszabály megsemmisítését kérve.

2021. június 03. 06:35

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője szerdán a pártok közös, online is követhető sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy összegyűlt az ehhez szükséges ötven képviselői aláírás, így a beadványt már postára is adta.

A jogszabály értelmében szinte a teljes magyar felsőoktatást alapítványokba szervezi a kormányoldal, és mintegy ezermilliárd forintnyi közvagyont felügyelnek majd a jövőben „a Fidesz pártkatonái” – mondta.

Szilágyi György, a Jobbik alelnöke szerint Magyarországon tizenegy éve „maffiakormány uralkodik” gazdasági érdekszövetségként. Hangsúlyozta: azt kérik az Ab-től, hogy segítsen az ellenzéknek megvédeni a megmaradt állami vagyont.

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott: az érintett jogszabállyal az Orbán-kormány szintet lépett a közvagyon ellopásában, mert már egészében viszik az egyes vagyonelemeket, az egyetemeket, kastélyokat, ménesbirtokot vagy részvényeket.

Szakács László (MSZP) szerint „hűbérurak”, és nem kurátorok kerülnek az alapítványok élére. Nem modellváltás történik a felsőoktatásban, hanem fenntartóváltás, holott az állami egyetemek is lehetnének versenyképesek, és semmi nem garantálja, hogy az alapítványok majd azzá teszik az intézményeket – tette hozzá.

Tordai Bence (Párbeszéd) azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök párhuzamos államot épít, amely kizárólag tőle függ majd. Tolvajnak nevezte a kormányoldalt, amely szerinte neoliberális politikát követ, holott egy évtizede az ellenkezőjét hirdeti.

Az ellenzéki pártok közleményükben úgy fogalmaznak:

„Az ellenzéki szövetség tagjai szerdán az Alkotmánybírósághoz fordulnak, hogy az semmisítse meg a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényt, és vessen gátat az ország kifosztásának. Orbán Viktor és a Fidesz-KDNP – egy súlyos világjárvány és gazdasági válság idején visszaélve a hatalmával – 1000 milliárd forintnyi közvagyont szervezett ki és helyezett politikai irányítás alá, közte szinte a teljes magyar felsőoktatást. Ezt oly módon tette, hogy úgynevezett közérdekű vagyonkezelő alapítványokba helyezte ki a vagyonelemeket és a magyar egyetemeket, az alapítványok élére pedig fideszes pártkatonákat ültettek, szándékuk szerint visszahívhatatlanul. Még arról is rendelkeztek, hogy ezek a kurátorok dönthessenek a saját utódlásukról is. Ezzel meglopták a magyar embereket, meglopták a magyar nemzetet. Meggyőződésünk szerint ez nemcsak végtelenül aljas tett volt, hanem sérti az Alaptörvényt is.”

(MTI)
 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
palicsi
2021. június 03. 07:25
Felháborító! Há', hogy lehet elopni ezeket a pízéket, ha ne adj Isten hatalomra kerülnénk? Így már értelme sincs hatalomra kerülnünk!
Dorset Naga
2021. június 03. 07:24
Az állami vagyont ez az alapítványi rendszer nem csökkenti, viszont, ha jól gazdálkodnak az államnak nem kell a felsőoktatás pénzügyi hátterével bíbelődni, azt az alapítványok megoldják. Keresztes László meg az összes, elballaghat a picsába. Mezitláb, halkan.
formaegy
2021. június 03. 07:23
Az ATV-ben Gyurcsányné megfenyegette az Alkotmánybíróságot! (Rónai Egon műsora) Nagyon kíváncsi, hogy hogyan fog dönteni az Alkotmánybíróság, és üzeni, hogy gyűlnek a strigulák.... Ez olyan egyértelmű, hogy lehet itt magyarázkodni, hazudozni, mosakodni ez fenyegetés! Fenyegetve követeli az Alkotmánybíróságtól, hogy azt a döntést hozza amit ők akarnak!!!!!!!!! Ugyan ezt teszik az aljas gyilkosok az USA_ban. Már előre megmondják a bíróságnak milyen ítéletet hozzon! Olyan demokratikusan! Következmény nélküli ország vagyunk, vagy végre fellépnek a fenyegetés ellen. Azon is el lehet gondolkodni, hogy aki tömeggyilkosságot akart elkövetni, a ballibes csürhe politikusoknak köszönhető! Ugye milyen érdekes, hogy éppen a Budapesti Eb-meccsen akart robbantani a 21 éves magyar BALLIBES CSÜRHE terroristája. Az a fajta gyűlölet, uszítás, amivel a ballibes politikai csürhe az alja támogatóit hergeli hónapok óta a EB meccs megtartása miatt, meghozta az eredményt! Most pedig már Gyurcsányné nyíltan fenyegeti az Alkotmánybíróságot, hogy gyűlnek a strigulák!!!!!!!!!!! Tessék itt van! A mocskos tetves banda uszítása, vergődése elérte célját. A gátlástalan csürhéje olyan szinten van felhergelve, hogy lassan az utcára is félni kell kimenni!!!!!!!!!!!! Az ballibes média, köztük talán az egyik legaljasabb az ATV aki mindig, mindenkor helyt adott, támogatta ezt a fajta uszítást, hergelést, hazugságsorozatot ami miatt vége lesz a békének, a nyugodt életnek!
AROON
2021. június 03. 07:22
Kell a pénz a balnak. Mindenre hajlandóak, csak hogy hatalomra kerüljenek. Az alapítvány azért csípi a szemüket, mert onnan nem lehet rabolni. Ők beszelnek a jogállamrol? Amit ha nyernének, sima többséggel, akarnak alkotmányt módosítani. Kónya leírta, hogy ezt tette anno Hitler is. Szep jövőkép. Hitler után csak rom és szenvedés maradt. Nálunk is ez várható, mivel már volt ilyen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!