Németországban panaszkodnak magyar művészek

2014. március 07. 12:05

Menni vagy maradni? Magyar művészek Berlinben, német állami pénzből fesztiváloznak, és elmondják, milyen rossz Magyarországon.

2014. március 07. 12:05

A videóban arról kérdeztek meg budapestieket, hány pontra értékelik a helyzetüket egy 1-től 10-ig terjedő „boldogság-skálán” és miért, valamint hogyan képzelik el az életüket öt év múlva.

A videó egy vasárnap kezdődő egyhetes fesztivál beharangozója, amelynek témája a magyar kivándorlás. A rendezvény keretében ismert magyar művészek filmjeit, projektjeit mutatják be és velük beszélgetnek. Levetítik például a „Menjek/maradjak” című, külföldön élő magyarokról szóló dokumentumfilm-sorozat részeit is. A rendezvényt a német szövetségi kulturális alap támogatja.

A német statisztikai hivatal épp pénteken közölte, hogy a tavalyi évben egynegyedével nőtt a Németországban élő magyarok száma, akik jelenleg több mint 135 ezren vannak.

Összesen 151 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vizesnyolcas
2014. március 08. 15:07
A külföldi munkavállalás egyszerűen tény. Ezen nincs mit vitatkozni. Ami tömény hazugság, az ennek a ténynek a tálalása, legfőképpen amit az okairól állítanak, de például a mértéke is vitatható. A legnagyobb hazugság, hogy ennek egyedüli oka a legutóbbi 4 év, azaz a Fidesz kormányzás. - Nem, ennek oka az elmúlt 24 év, és főleg azok a kormányok, amelyek szabad rablást engedélyeztek a multiknak, és kritikátlanul magukévá tették a gátlástalan globalizátoroknak az ország érdekeivel szöges ellentétben álló nézeteit. (A "szabad rablás" kifejezést a helyzet amerikai elemzőitől kölcsönöztem.) Ez a fő oka annak, hogy a magyarországi bérek változatlanul brutálisan elmaradnak a nyugat-európaiakhoz képest. Különösen kilóg a lóláb, ha észrevesszük: azoknak a kormányoknak az idejében nem voltak a berlinihez hasonló performanszok, amelyek a helyzet javítására alkalmas minden eszközről lemondtak, és a gazdaságpolitika diktálását átengedték a bennszülöttekével ellentétes érdekű erőknek. Ezek kizárólag akkor ütik fel a fejüket, ha egy magyar kormány vissza akarja szerezni a magyar gazdaságpolitikára való befolyását a külföldről (pl. Berlinből) diktáló erőktől. Egyébként attól függetlenül is, hogy melyik oldal van kormányon, súlyos torzítás egyedül az országos politikát, a kormányzati intézkedéseket felhozni a személyes rossz közérzet okaként. A többség hangulatát sokkal közvetlenebbül érintik a munkahelyi körülmények, a pártfüggetlenül alkamatlan, de annál arrogánsabb munkahelyi vezetők húzásai.
Kiddush Hashem
2014. március 08. 01:05
Maradjanak ott a művészek ahol éppen vannak, senkinek nem fognak hiányozni. Egyszerűen nem kellenek!
Wagner Hopkins
2014. március 07. 20:57
Hol a pisztolytáskám???
duzur
2014. március 07. 20:26
Müvésznek lenni és abból megélni mindenütt nehéz. A befutottak vékony rétegén túl, küzdelmes a lét. Viszont a szerencsés Ausztriában ahol az elmúlt hónapok egyik fökérdése az volt, hogy lenni vagy nem lenni autóforgalomnak a Mariahilferen, a gyalogos utca mellett döntöttek a környékbeliek. Erre büszke vagyok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!